Sista snöstormen?

En stilla tanke åt alla dem som redan satt på sommardäcken. Man har utlovat kanske 15 cm snö under natten. Jag var precis ute och satte i en elkabel för att få en varm bil i morgon bitti.

Fler och fler skärfläckor anländer. Men de brukar klara av ett snöväder. I strandkanten blir det sällan drivor, i synnerhet som temperaturen inte är låg. Det ska ju dessutom bli 15 grader varmt i veckan ...


Morups tånge hade fem i går. Runtom i fågelvärlden förbereds för fåglarnas mening med livet, det byggs det bon av både stora och små. Rejäla grenar ska det vara: hela råkkolonin  är i febril verksamhet i talldungen en bit bort.


Men skatorna är inte sämre. Här kommer en stolt bobyggare

Morris firade sin 14:e födelsedag idag. Till middag fick han stekt lever, prinskorv och lite vispgrädde. Fast lite kinkig med vispgrädden han han vara: på den s.k. våffeldagen åt han tre våfflor men ratade grädden. Möjligen var han redan mätt. 

Den 25 mars inföll ju vårfrudagen eller rättare Jungfru Marie bebådelsedag, som ju firas till minne av att änglen Gabriel kom till Maria och berättade att hon skulle föda. Vi får stämma in i bönen:

Hell dig, Maria,
full av nåd,
Herren är med dig.
Välsignad är du bland kvinnor
och välsignad är din livsfrukt, Jesus.
Heliga Maria, Guds moder,
bed för oss syndare
nu och i vår dödstund.
Amen.


En hyllning till Maria, Jesu moder, är kanske inte det man väntar sig i det "politiskt korrekta" Sverige. Och mycket riktigt, en häftig debatt bröt ut för ett tag sedan när Historiska museet i Stockholm anordnade en utställning om Jungfru Maria.
Det blev en feministisk tvekamp mellan olika företrädare. Historiska museets Mariautställning gör om den kristna madonnamyten till en nutidssvensk, genuspolitiskt korrekt berättelse om kränkta kvinnor, menade Ebba Witt-Brattström,som i DN gav uttryck åt
en annan uppfattning än vad hon ansåg att utställarna gjorde.

Ja, Maria har spelat en stor roll i närmare 2000 år... tiden går.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback