Sommarkultur

Juli går mot sitt slut. Schtunk 123 har fått sitt årliga besök i tältet vid Varbergs fästning. Denna skrattfest på Tjechovs drama Onkel Vanja, allt med lösnäsa (lös näsa) och häftiga utvidgningar för att få publiken att gapskratta, har trots allt våldsamt clowneri, en air av sorgsenhet. Det understryks av slutnumret, där de fyra skådespelarna framför Bachs "Air in a G-string" - och clownerna bär fram all den melankoli som präglar denna Tjechovpjäs. Har man så också Hjalmar Bergmans Clownen Jac i tankarna, som med drivkraften av sin djupa livsångest, lyckades få publiken att vrida sig av skratt, blir denna föreställning riktigt bra. Vid det här laget har vi sett flera föreställningar. I fortsättningen skulle de tjäna på att kroppsspråket utvecklades - det blir lätt enanhanda att se samma slags brännvinsflaska tömmas eller tekoppar röras om i. Här är en recension från premiären på Pusterviksteatern i Göteborg.

I fredags var det grillkväll med Anna, Johan och barnbarn. Avslutningen skedde framför TV:n där buskisgänget från Vallarna i Falkenberg roade i en tidigare föreställning. Här behövs dock inga clownmasker för att utlösa gapflabben: det räcker med brevbäraren Dag-Ottos väl tajmade repliker för att skrattsalvorna ska rulla ner i Ätran.

Idag har vi lyssnat till en orgelkonsert i Falkenbergs kyrka med en rysk professor i musik, Daniel Zeretsky. Verk av Buxtehude, Böhm, Bruhns och Bach dominerade även om Reger och Koehler var med. Det blev en förtätad timme. Den kontrasterade starkt till den enkla mässa vi tidigare firade i Hertings kyrka, där den lilla katolska församlingen får träffas var fjortonde dag. Där finns ingen musik som beledsagar psalmsången.  Idag hade det faktiskt behövts ...



Det som sätter färg på tillvaron är ändå fjärilarna. Denna silverstreckade pärlemorfjäril (får jag det till) satt på den enorma fjärilsbusken hos Lasse och Stina, som vi hälsade på tidigare i veckan. Det är lätt att tänka att livet som fjäril måste vara underbart med dessa underbara blommor.



Tistelfjäril har funnits med på bild tidigare men inte ur denna vinkel, där undersidan av vingen syns bra med sina vita vingribbor och stora blekblå "ögon" i vingens bakkant.
 
Färgprakten är dock inte helt beständig. Den vackra fjärilsflykten kostar på, snabbt går det och på några sekunder är fjärilen långt borta. har man varit med länge och flugit långt, kan det gå så här:



Vad det är för en art har jag inte lyckats få veta. Kan någon bidra?

Havet är alltid närvarande. En liten tur med cykel tar oss till denna bänk, favorit för en kopp kaffe med oändigheten inom räckhåll.


Under denna skrivstund har jag haft Christian Lindbergs trombon och Pöntinens flygel i hörlurarna med den mest underbara musik: allt på Spotify och alldeles gratis. Den lilla reklam som då och då hörts har jag inte varit medveten om. Men imorgon kanske jag shoppar de mest oväntade saker!?




Kommentarer
Postat av: Anonym

Otroligt fina bilder Hans, nu ska vi baka och ha en trevlig fredag. Tack för dagens lektion, vi ses nästa vecka. Ha en bra helg!

2009-08-21 @ 20:20:01
Postat av: vera och sofia n3b

glömde namnet :)

2009-08-21 @ 20:20:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback