Sommarlovet slut

Så var det dags igen. Morgondagen blir ganska lång med konferens etc på ett konferensställe. Vi är en stor skola nu med många anställda. Buss hämtar och lämnar oss, tillbaka 19:30(!). Jag tar bilen.

Morris kunde gå ända till havet idag utan att få andningsbesvär. Han har blivit bättre eller så är han  bara kortklippt i ett ganska svalt och blåsigt väder. Har har ändå fått en respit, lite tid till skänks. Nu har han chansen att bli femton år, kanske t.o.m. sexton. Det är inte särskilt roligt att tala om en famiiljemedlem på det viset.

När vi gick virvlade fjärilar upp. De satt på stigen i stora skaror. Även citronfjärilen har dykt upp. Ett enda exemplar, en hona, får jag det till.Ytterligare ett "husdjur" har jag funnit, en igelkott. Den, eller de, har säkert funnits här hela tiden men häromkvällen gick

den i gräset vid staketet. Vi har dessutom några katter som ogenerat använder tomten. En hade tom. flyttat in i friggeboden när det fortfarande saknades golv där. Så har vi kråkan, förstås, som är daglig gäst.

Häromkvället var det vacker fullmåne. Dessutom tronade Jupiter en liten bit till höger. Med hjälp av fågeltuben gick det lätt att se fyra av månarna. Ett litet program till ipoden visar universum utseende för respektive tidpunkt. Tack vare detta kommer det att bli enklare att hitta planeter, stjärnor och meteorer eftersom man tar med den ut och riktar den åt de olika väderstgrecken och man kan se ganska mycket på rätt ställe.

Idag gick jag vidare på nätet och sökte på Jupiter. På en site,
Populär astronomi, fanns riktigt intressant material. Nu gäller det bara att lära sig fotografera alla ljussvaga objekt. Månen lyser så starkt att man måste blända ner ordentligt.Denna bild är tagen med lilla contaxkameran genom zeisstuben. Skärpan blir nog inte bättre med dessa redskap.

Canon 50D med 300 mm + 1,4 extender ger detta resultat:

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback