Höstliga föraningar i 12 sekundmeter

Idag var vi i Spenshult och hälsade på Lilia. Vi var Anna, Emily och jag. Det blev en kär återförening. Och ännu bättre, imorgon kan jag hämta hem Lilia för helgen. Morris kommer att bli glad förstås, nu när matte har varit hemifrån så länge.

Sydsydvästliga vindar över Glommens sten hjälpte inte stort. Ingen havsfågel idag heller, bara ett stort ganska öde hav med vita gäss på vågkammarna. Vid Morups tånge fick vinden fäste i varje söm. Men längst ut hade en stor flock vadare, mest kärrsnäppor och kustsnäppor, bestämt sig för att länsa alla tångbankar på föda. En sådan frenesi. Jag kröp ganska nära utan att de verkade ta notis om mig. Undrar hur långa etapper de orkar med. Det är ju en bra bit från Norra ishavet. Nå, här verkar de kunna hitta det de behöver för den vidare färden.



En del juveniler har börjat rugga och nu är det dags att försöka lära sig en del om dräktvariationer.
Ett sätt är faktsikt att rita av fåglarna och försöka vara noggrann med fjädrarna.  Hans Larssons akvareller inspirerar.

En kustsnäppa har vinden i ryggen när den ilar över tångbankarna. Den är nästan dubbelt så stor som de mindre kärrsnäpporna. Det är högvatten idag varför de kommer nära stranden.

Ett par kentska tärnor kretsar över huvudet på oss. "Krierjik" utropar de ofta och enligt Fågelguiden påminner detta läte om ljudet som uppstår då amalgam pressas ner i en tand. De flesta har väl ersatt sina amalgamfyllningar med moderna kompositmaterial. Det där ljudet känner jag väl igen men den yngre generationen har ingen aning. Jo, nu, ljudet som uppstod då tandläkaren knökade tanden full med amalgam låter precis som en kentsk tärna!

Den vita pannan har redan etablerats. Snart är det dags att återvända till sydligare nejder.

Trutdiskussionerna fortsätter och de bilder jag länkade till häromdagen har fått en del kommentarer. Jag har tänkt ta trutarna på allvar och försöka tränga in i de snårigheter man stöter på. Därför undrar jag vad den mindre truten är för en, den är nu bara hälften så stor som den bakom. Någon som vet?



Andra flygtyg har siktats. Ett par veteraner från 2. vkr dundrade över våra huvuden härom dagen: en Spitfire och en P51 Mustang, om jag tolkat dem rätt. Det blir dock inga kryss för dem.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback