Falkar och flygplan

Idag får jag vara pensionär! För att fira detta besynnerliga faktum åkte vi till Varberg för att köpa billigt schampo på ÖB och försöka se den sällsynta jaktfalken på Getterön. Den är den största falken, ormvråksstor, grå och med mindre kontraster i dräkten än pilgrimsfalken. Medan pilgrimsfalken mäter 90 - 100 cm mellan vingspetsarna, ståtar jaktfalken med bortåt 130 eller mer. Stor spänning alltså, skulle man få se den? Yngre jaktfalkar drar söderut under vintern medan de äldre stannar kvar långt norrut. Detta skulle kunna vara en ung hona har det sagts, eftersom den är rejält stor.

Jodå, den satt på en stolpe långt ut. Det är nu man har glädje över en riktigt bra tubkikare - när jag mätte avståndet på kartan visade det sig att den var på mellan 1,5 - 2 km avstånd. Det är svårt att få någon rättvisande bild på det avståndet. Kossan syns betydligt bättre, men tittar man lite nedanför densamma, ser man en gråaktig större fågel på en stolpe. Detta betydde också ett nytt kryss i fågellistan, nr 246 närmare bestämt.

Pilgrimsfalkar fanns det också, förutom hundratals-, nej tusentals andra fåglar, mest gäss och ängspiplärkor. En av dessa falkar satt kanske bara 75 meter ut och var betydligt lättare att få en bild av. Ytterligare en fanns två km bort.



Getteröns flygplats ligger ju alldeles intill och idag testade vi att äta lunch där. God räkpaj. Flygtrafiken är begränsad och gräsbanorna är rätt vattenbelagda efter alla regnen. Ett plan startade dock och de var inte vem som helst som åkte iväg i det. För ett par år sedan gick en film på TV om en ung danska, som bestämt sig för att flyga i sitt gamla flygplan från 40-talet - till Afganistan av alla platser. Talibanerna hade då störtats och en en försiktig modernisering hade inletts. Då får Siomone Aaberg Kaern för sig att flyga hela vägen dit och ge en ung flicka hon sett i en intervju - en flyglektion. Filmen
Le i en krigszon var ovanligt bra. Nu satt denna unga danska vid bordet intill och berättade glimtar från sin djärva resa. Hon blev glad när vi berättade att vi sett filmen och att den hade gjort ett starkt intryck på oss.

Konstnär som hon är har hon också ställt ut, bl.a. i Malmö. Här finns bl.a. hennes flygplan utställt. En utblick från förarplatsen finns också.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback