Gratisnöjen

Hur skruvad får man vara? Mina gratisnöjen kanske inte är de allra vanligaste. Men först och främst måste jag räkna in musikproggrammen på radion. Jag har inte gått igenom alla tänkbara: P2 är väl vanligast. Men Danmarks radio går inte av för hackor heller. För att inte tala om BBC. Sedan skulle man kunna gå igenom varje lands utbud av musikkanaler. Tur att det finns att göra de dagar man är pensionär. För det mesta är ju TV inget alternativ trots att det finns en massa gratiskanaler där också.

En stor källa till glädje är Svenska Akademiens Ordbok, SAOB. Där finns det mesta i språkväg och man kan sitta långa stunder och bara slå upp ord som man funderat över. Fattig kan vara ett sådant ord.

fat³ig², adj. -are. adv. -T.
( fat(h)ig 1521–1688. fatiig 1537. fattig 1522 osv. fatti 1707–1912. fattug 1667. fattög 1673)
[fsv. fatöker, fat­(t)igher, fa(t)tiker, eg.: som har litet att taga av, motsv. d. fattig, isl. fátækr; av fsv. fa, litet, ringa (se FÅ, adj.), o. töker, som kan l. får taga, adj. till taka, taga (se TAGA)]


Förutom de etymologiska förklaringarna, får man en mängd uppgifter om olika betydelser ett ord kan ha, hur det har stavats genom tiderna etc. Det tycker jag är intressant men det är inte säkert att jag delar detta intresse för ord med så många.

En annan ordlista, som numer finns på nätet, är Hellqvists Svensk etymologisk ordbok. Den är jag lycklig ägare till i pappersversion men var och en som vill kan gå in där och slå upp sina favoriter.

Vill man kolla ordet fattig blir man inte lottlös där heller:

fattig  1, y. fsv. fatigher, -iker osv., ä. fsv. fätöker = isl. fdtékr, da. fattig; av fsv. fä, litet, ringa, till adj. far, isl. far, paucus (se få 2), o. töker = isl. tékr, av germ. *tökia-, vbaladj. till taka = taga (av samma slag som t. ex. gav, hav) med betyd.: som kan el. får taga; alltså: som har litet att taga av; jfr lat. pauper, fattig, av samma stam p au- som ingår i fä-, o. -per, som förvärvar (till pario). - Fattig för *fattig beror på förkortning av ä till a framför tt; jfr b l agg ar n. - Ordets bildning är f. ö. analog med fåfäng. - Fattig som en [-kyrkråtta,-] {+kyrk- råtta,+} t. ex. Modée 1738.

Ja, genom dessa nätresurser kan man verkligen känna sig rik:

rik, fsv. rlker, förnäm, mäktig, rik, dyrbar, präktig = isl. rikr, mäktig, rik, da. rig, jfr finska lånordet rikas; motsv. med annan böjning: fsax. riki, fhty. richi (ty. reich), ägs. rice (eng. ne/?), av germ. *rikia-, till germ. *rlk- = got; reiks, härskare, överhuvud, jfr Fredrik, Henrik. Detta *nk- är snarast ett tidigt germ. lån från kelt.; jfr gäll. -nx i namn, fir. n, genit. rig, konung (av *reg) - lat. réx (genit. regis) ds. (se re gal), en långvokalisk bildning till rego, styr, härskar, urbesl. med rak (se d. o.). - Detta uttryck för ’rik’ har sålunda utgått från en beteckning för ’konung’; jfr lat. dlves, rik : divus, gudomlig, o. fslav. bogaiii, rik : bogii, gud. Det specifika germ. ordet för ’rik’ är annars isl. audiigr - ägs. éadig, fhty. ötak, got. audags (med den sekundära betyd, ’salig’): isl. anor osv., rikedom (- ö d i Uppsala öd; se Ed-). - Lapska rinkes, liksom fin. rinkas, rik, visar hän på ett urnord. *rinka-, vilket måste betraktas som ett inhemskt ord, i avljudsförh. till rank o. innehållande en nasalcrad form till rak osv. Jfr Wiklund FUF 12: 36. - Rikedom, fsv. rlkedömber, allmänt germ. (ej i got.). - Jfr rikta 1.

De fantastiska språkjämförelser man får ta del av är sannerligen intressanta.

Ett gratisprogram har också tilldragit sig intresse: OpenOffice i gratisupplaga. Så vitt jag har kollat är det kompatibelt med de vanliga officevarianterna. En extra finess upptäckte jag och det är att OpenOffice kan läsa den nya typen av Worddokument, den som slutar på docx. Då slipper man lägga ut en massa pengar på den Officevariant som brukar följa med nya datorer. Som regel kan man använda Office 7 under några veckor, varefter man betalar för licensen. Jag var på god väg men nu finns OpenOffice gratis på nätet. Jag har dock funnit att när man väl öppnat ett   docx   dokument, kan det vara säkrast att spara om det i en äldre Wordversion.

Fattig och rik var det ja. Gratis är gôtt!

Fågelfrön är dock inte gratis annat än för fåglarna. Men priserna variera starkt. Det kan också vara fröer som fåglarna inte gillar. Men hittills har Willys 20 kg fröpåse rönt uppskattning. Går man ut i naturen kan det se ut så här:


Fröskidorna är helt tomma. Det skulle bli lupiner av dem. Men förhoppningsvis har fröna passerat rakt igenom fågelmagarna och förökat blomprakten till nästa år.



Så blir även fågelbordets gäster en del av gratisnöjena, allt från de "svarta" fåglarna till de minsta. Och har vi tur kommer en lite vilsekommen raritet och gästar oss.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback