Fågelguden

I Ljungbys församlingshem finns en lite statyett som kallas Fågelguden. Den hittades 1899 vid plöjning i Ljungby, Falkenberg. Originalet förvaras på Statens historiska museum i Stockholm och statyetten i församlingshemmet är en kopia. Eftersom det är den enda i sitt slag som hittats i Europa, har gissningarna gpått i olika riktning. I Kiviksgraven finns en avbildning som eventuellt skulle kunna syfta på Fågelguden. Eller har det varit en husgud, en idol (idol = da., ty. osv., egentl.: avgud» ytterst av grek. eidölon, gestalt, bild, avgudabild (se idyll) 

Man kan ju tänka sig att vår bronsåldersförfäder (1500 - 400 f Kr) hade denna rovfågelslika bronsfigur, kanske påträdd en stav, för att gynna fågeljakten.





Ja, vilket syfte det än funnits med denna statyett, så är det intressant att finna den i en trakt där rovfågelsträcken är täta under de tider på året rovfåglarna flyttar - och de följer ju de andra, bytesfåglarna. Trakterna kring Vinberg och Ljungby är också utflyktsmål för exkursioner som Falkenbergs ornitologiska förening anordnar. Är det kanske så att fågelintresset i Falkenberg har mycket gamla rötter, låt vara att att människornan förr hade ett näringsbehov att fylla medan vi nöjer oss med att "titta" på dem. Vi har ju djupfryst kyckling att äta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback