På väg till paradiset

Visst är det väl så - när man ilade till sin älsklings möte och blev väl mottagen - var det en försmak av paradiset. Vad man då inte visste men kunde ana var den lycka vuxna barn samt barnbarn skänker. Det är också en bild av paradiset.

I lördags fick vi för oss, Lilia, Morrisvovven och jag, att åka till Hornborgasjön och beskåda alla tranorna. Det var ett ovanligt ståtligt skådespel att se trandansen trådas på riktigt nära håll. 11.400 tranor hade hunnit anlända och luften genljöd av deras hesa skrin. Mäktigt! Och då är de ändå bara på väg till sina paradismarker där de kan se familjen växa till och så småningom få slå följe med en ny generation framtida trandansare.

image659

Ändå var det nog sångsvanarna som stal föreställningen. Detta par hade placerat sig mitt i trandansen och koreograferade sin längtan på ett mycket ömsint och kärleksfullt sätt. Halsarna formade sig i hjärtan, ibland lätt slingrande och stundom näbb mot näbb. Det underlättar avgjort nästa kull.

image660

Men tranorna drar nog ändå till sig största intresset. Storleken, rörelseschemat och de råa skriken fascinerar. Men frågan är om de ändå inte är vackrast att se när de kommer seglande, ofta flera på en gång.
image662

Men kärleken frodas även på hemmaplan. I närmsta talldunge bygger råkorna bon och snart genljuder rymden av deras sträva kraxanden. Man ser dem komma flygande, ibland flera samtidigt, med långa grenar i näbbarna som de konstfullt flätar in i varandra i talltopparna.

image661





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback