Havssula i blåsväder

Idag regnade det duktigt. Väl hemma kunde jag inte motstå frestelsen att åka ner till Glumsten för att invänta en glipa i vädret och spana efter sjöfågel - kraftig sydvästlig vind brukar vara gynnamt för sådana övningar. Nu blev dt mest att sitta i bilen och lite då och då låta vindrutetorkarna gå. Men det kom bara svarta ålekråkor, dvs. storskarvar. Men så kom den där glipan, ljusnandet i sydväst och jag gick ut en stund. En havssula passerade ganska nära och sträckte med god fart söderut. Kameran hann jag inte få upp innan den var för långt borta. Men i somras såg vi rikligt av denna art i Norge, i höjd med Nordkap. Det får duga för ögonblicket:

image531

image532

Här på klipporna finns det massor avhavssulor.

Jag la' tom. ut havssulan på Club 300:s BMS. Men det skulle jag antagligen inte ha gjort... men jo, det skulle jag. Någon vän av ordning skickade följaktligen ett meddelande som i ganska ovänliga ordalag påpekade att det var onödigt att lägga ut den här "vanliga" fågeln på västkusten. Jag blev uppringd av ansvarig inom Club 300 som beklagade att någon burit sig illa åt - heder åt detta! Så här ser en havssula ut - i sommardräkt. Den här bilden är tagen vid Gesvaer i Nordnorge i juli i år.

Nobelpriset i litteratur är alltid lika spännande att få veta. I flera tidningar hade de mest troliga kandidaterna vridits och vänts på¨. Men det blev en ganska otippad kandidat - i alla fall just nu.
Doris Lessing har ju varit på tapeten i decennier. Nu var det alltså dags. Visserligen har jag inte läst särskilt mycket av henne men det går ju att reparera.
På den här länken finns några sidor att provsmaka: Om katter. SvD har också något att säga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback