Halland i fokus

I tisdags var vi på föredrag i Skogstorp; det handlade om halländska dialekter. Under den knappa timme detta tog, satt vi alla - vi var ovanligt många - med skrattet i mungipan under det att Lars Grimbeck, journalist på Hallands nyheter och författare till bl.a. Halländska ord och uttryck, gav os enmängd exempel på denna östdanska dialekt. Vi har ju bara bott här ett år och därför inte hört särdeles mycket av det halländska idiomet, om man undantar Stefan och Krister förstås. Deras dialekt uppfattar jag som genuin i en mening - men den är anpassad för scenen och säkert skruvad ett par varv. Det Lars Grimbeck framställde var lika roligt men de dialektala uttrycken kändes mera äkta, kanske därför att de framställdes på ett mer genuint sätt.

Här säger man i alla fall 'ain' när man menar 'en' osv.

Gårdagen var en lång väntan på ett föräldramöte och vid niotiden på kvällen kunde man äntligen få komma under sin egen takås. Jag är inte trettiofem längre, det kändes.

Så idag var jag hemma lite tidigare och tillbringade nästan ett par timmar nere vid Glumsten. Jodå, det kom en massa storskarvar i god fart, troligen en tordmule långt ut. En tornfalk kom och "ställde" sig i luften och ryttlade.
image529


På långt håll syntes en av fiskebåtarna närma sig med en svärm av trutar och måsar i släptåg. En vacker syn.

image530

Men snart lägger sig lugnet åter. Alla måsfåglar, nästan, ställer sig på pren och ett efter ett åker huvudena in under vingen. Fåglarna sover. Det är så smittande att det sanrt inte finns en enda som inte gör på samma sägg.

Och nu är det dags för mig. God natt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback