Mat, mat, mat och fåglar i mängd

En resa på Hurtigruten riskerar att öka på midjemåttet. Dert första vi fick höra vara att 3 - 4 kg viktökning var vanligt, varför däck 5 rekommenderades. Fyra varv = 1 km. De flesta avstod. Det blev lätt fyra varv runt bufféborden istället och för oss svaga i anden var det lätt att hålla sina goda föresatser inlåsta. Köttet segrade i alla bemärkelser. Frukost och lunsj var bufféer, middagarna ofta en trerätters. Till lunch och middag dracks i allmänhet vatten sedan alla anslutit sig till detta norska vattensystem: fritt vatten under resan till hyttinnevånarna för 150:- .

Varje dag var det utflykter av de mest skilda slag. Antingen låg båten i hamn några timmar eller så gick folket av och åkte på sin utflykt för att stiga på lite senare. Jag nöjde mig med fågelutflykten till Gjesvaer. Den gick på 895 norska men det fick det vara värt. Själva båtresan, knappa två timmar för att hinna tillbaka, gick på 450 NOK om man kom som enstaka turist, kanske något att tänka på. Vi hade strålande klart väder. Styrman tillade att nordkapsfararna ca 5 km sösterut hade dimma, det var det alltid där när det var nordostliga vindar. Molnen går lågt.


Redan efter passagen av polarsirkelen hade lunnefågel synts i rätt stora mängder. På vissa ställen kokade vattnet av fiskyngel och där var det också gott om fåglar. Men vi kom egentligen inte riktigt nära de snabba fågelstrecken - först med teleoptiken gick det hyfsat bra. Men nu, med utsikt från fördäck på den mindre kustbåten, kom man dem inpå livet. Här en lunnefågel med något ätbart i näbbet!

image404
Alla fåglar fick antagligen vara i fred för de många havsörnar som också häckar på fågelbergen. Här är två:

image405

En jättekoloni med huvassula behärskade en del klippor, där de satt,tätt, tätt.


image407

Storlabb och fjällabb fanns det också flera av. Här är jakten i full gång.
image413

Toppskarv och krykkja, eller tretåig mås var det gott om, tobisgrissla, sillgrissla och tordmule likaså. Antagligen hittar jag ytterligare en eller annan art när jag fingranskat bilderna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback