Hemma igen

Ute blåser en ganska snål blåst, utan jacka går det inte. Morris ska ut med husse för första gången på en dryg vecka, en vecka som varit jobbig för honom. Ibland har ha tom. vägrat gå ett steg till när Emily försökt dra runt honom. Även hundar har känslor. Nu har han lagt sig i det höga gräset i skuggan under staketet. Gräsmattan är ovanligt grön och frodig, så mycket regn som fallit den senaste veckan! Medan Lilia och jag åkt Hurtigruten i 26 graders värme. Detta får bli en inledning på Några glimtar från Norge eller vad man nu ska kalla vårt äventyr.

När parkerigen på Gardermoen visar på Lediga platser betyder det att det finns någon brant grässlänt kvar långt utanför de rutade asfaltsfälten. Där lyckade vi bli av med lilla Aygon.Så kommer flygplatsbussen och bekvämt plockar upp oss och levererar vid insjekkinga. Denna gång har "gör-det-själv-andan" inmutat ytterligare en del av resandet: man ska knappa in lite siffror och få ut bagagestripes som vi själva fäster runt handtagen på väskorna. Så mar man rationlaiserat bort ytterligare några medarbetare. När ska vi månne själv få flyga?

Annars är Gadermoen inget trevligt ställe. Man tror att detta enorma bygge skulle räcka för hela skandinavien och att landningsbanan startar inne i själva huset - som om det vore en klassisk tågstation - men det vimlar av folk. Kanske är det semestertider och kanske flyr norrmännen sitt hopplöst kylskåpskalla och svindyra land och flyger någon annanstans? Men så småningom kommer vi igenom alla säkerhetskontroller med livremmen igenom rullbandet, blir elektroniskt undersökta och ev. metalldelar identifierade.

På Bergens flygplats får vi lämna våra väskor till Hurtigrutens personal och så småningom kommer vi själva fram. Då har vi också handlat fyra bananer och ½ kg bigaråer för 73:- NOK. Sjuttiotre för lite frukt. Hade det kostat 43:- hade jag reagerat. Men det är oljans förbannelse - allt, ja precis allt är mellan 80 och 100% dyrare. Fast då har norrmännen löner därefter. Våra svenska behagliga priser matchar våra löner.

Men bagasjen stod utanför vår hyttdörr, lugaren (hytten) var precis lagom och försedd med dusj. Utsikten bedårande. Och det bästa av allt för två hungriga reströtta svenskar: en riklig buffé med allt i matväg tillsammans med fyra trevliga pensionärer vid samma bord. Eftersom en lättöl betingade 37:- i landets valuta, var det lätt att övertala oss att skaffa "vattenkortet" för 150:- Då fick vi dricka så mycket av fartygets eget vatten vi ville, med eller utan "kulor", dvs. kulsyre. Antagligen är det friskt havsvatten från fjorden som avsaltats eller möjligen det som via brandslangar lite här och där utefter vägen fylldes på fartygets tankar. Med över 700 passagerare går det åt en massa vatten.

Bergen bevarar sina linjer i arkitekturen från de medeltida hamnmagasinen. Samma stuk fanns för övrigt i varenda större hamn som vi gick in i.
image387

Kamera med fyra GB + en nyanskaffat mellanlagringsenhet på 40 GB skulle räcka. Nu har jag drygt 2300 bilder att rensa upp i. Här är några till:


Nu får jag klippa gräset.

Kommentarer
Postat av: Anders

Jag har tillbringat en hel del tid i Norge å yrkets vägnar. Priserna är verkligen fantastiska. Det avhåller en från någon längre privat sejour, även om landet är vackert och folket trevligt.
Språk och stavning är roliga, som jag märker att du också noterat. En kollega har en teori om att norska är konstruerat för att roa svenskar. Det är elakt, med bitvis sant. Det ser liksom ut som svenska, men felstavat och med lite egen användning av ord och begrepp.
Gissar att du inte lyckades stäva förbi Albatrossen i Norge, annars hade väl det varit sockret på den annars dyra kakan.
//Anders


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback