Glugg i sikte

Äntligen har gluggprocessen kommit i mål. Det blev en EF 300 F/4 USM L IS  som visserligen kostar en del men som har bästa tänkbara skärpa och som kan förses med en 1,4 extender med full funktion.
Digitakameran gör 1,6x 300mm = 480 mm brännvid. Lägg därtill extendern (konvertern etc) på 1,4 så får man ~670 mm. Vill man ha en extender 2.0x blir det 960 mm brännvidd, men då får man ställa in fokus manuellt. IS (Image Stabilazer) gör att man få stabila bilder även med lite lägre exponeringstider, dvs möjliggöra frihandstakningar med muskedundret. Man känner sig dock lite prylgalen, men något ska man ha läromedelsstipendiet till.

Morgonen inleddes med de bästa föresatser - upp ur sängen i förtid för att ta tåget trots att det kunde bli strul. Det blev det. 07.13  tåget skulle komma in ca 07.50. Där stod vi på perrongen i blåst och regn. Ett södergående godståg dundrade förbi - det brukar aldrig gå godståg så dags. Sen kom X-et mot Malmö. Aha, vårt tåg måtte väl bli försenas av dessa eftersom det är enkelspårigt. Ja, när det äntligen kom strax för 08.30 och man slagit sig ner på en tom plats, avslöjar konduktören att godstrafiken prioriteras och det kan ta tid att åka till Göteborg. Då lämnade jag tåget, hämtade bilen och åkte in till skolan. Jag kom i alla fall till den andra lektionen.

En titt in bland SJ:s underjordiska siare säger att det blir störningar i morgon också. Det betyder ersättningsbuss och sådant tar tid. Det betyder bil: först in och sen ut och sen in igen och sen ut och sen är dagen slut. Vi ska nämligen gå på konserthuset    och lyssna till WAGNER  Förspel till Parcifal, BRITTEN  Les Illuminations och TJAJKOVSKIJ  Symfoni nr 6 "Pathetique".  Jag hade hellre åkt tåg, men osäkerheten är svår. Men jag har en CD-deckare som spänningshöjare: Michael Connellys Dödens stad. Jag har hört ett par av den författarens böcker tidigare och de går an.

Fönsterputsning är ett måste på våra breddgrader. Om man vill se bra ut, vill säga. Visserligen kan man låta saltet täcka rutorna och slippa gardiner. Men nu har vi faktiskt sådana och då blir det skviss på rutan istället. Det tar en kvart att gå över hela huset.  Nu inväntar vi bara nästa storm, som utlovas på torsdag kväll. Till dess, håll i hattarna!


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback