Mera foto

Vårlik söndag, talgoxarna har börjat sina lockrop och i rabatterna sticker lökväxterna ('upp' skulle jag vilja ha det till, men det ska räcka med att de 'sticker'). Bata de inte sticker någon annan stans. Nä, den var dålig.

I hamnen stod det tillresta skådare från när och fjärran. Denna morgon var det de stora telenas morgon. Hiskeliga muskedunder liknade dessa, ibland 600 mm långa. Det går inte att fota på frihand utan man är beroende av stativ. Att fånga flygande fågel är alltså inte lätt. Men en glad och mycket kunnig samling som är en stor tillgång när man behöver fråga. Entusiastiska människor - det är det det är frågan om!
skådare

Inga nya fåglar men de gamla duger gott. Den oljeskadade tretåingen sitter mycket på kajen och ser olycklig ut, tycker jag. Ett tag kom en av de yngre och satte sig tröstande bredvid. Den yngre har än så länge svart näbb:

tretåingar

Men ganska snart gav den sig iväg och lämnade den äldre, som med halvslutna ögon satt kvar på kajkanten. Frågan är hur länge ... Jag fick för övrigt veta att dessa tretåiga måsar hittills endast häckar ute på Nidingen utanför Onsalahalvön. Det vore fint med en koloni i Glommen i vår...

I Hamnbassängen pågick fiskafänget med oförminskad styrka. Hårda duster ibland, inte sällan med lycklig utgång, kanske mindre lycklig för fisken som slutade sina dagar i kretsloppet som trutföda.

trut med skädda

Märkligt nog fick denna trut fortsätta sitt kalasande utan att någon annan la' sig i.
 
På Morups tånge var det sig likt, dvs inga nykokmlingar. Stillheten och det flata landskapets skönhet är dock mäktig. Det är ljuset som är annorlunda när det får spela fritt, utan att bli absorberat av mörkare skogspartier eller begränsat av höga berg och kullar. Så lösgör sig plötsligt en knölsvan och springer igång med simfötterna plaskande mot vattenytan tills de stora vingarna fått tillräcklig luft under sig för att den ca 2,5 kg tunga fågeln ska lyfta:

knölsvan 2


På eftermiddagen var vi i mässan, i Varberg denna gång. Den 18/2 kommer biskop Anders och hälsar på. Kanske har han något nytt att säga om en eventuell egen kyrka för katoliker i Varberg. Mässorna är alltid mycket välbesökta. Något att be om.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback