Efter regn kommer mera regn. Sen kommer solsken

Nu hoppas vi att gräset tar sig. Den gamla gräsmattan tittar fram lite här och där men eftersom proffsen har fixat till det bör det bli rätt.

I morse var jag tidigt upp - grymt att vakna sex och inte kunna sova. Men i stället blev det svart rödstjärt som satt på staketet för andra dagen i rad. Då är jag hjälplöst lycklig, bara, rusar efter kameran och - har du sett, nu sitter den alldels stilla på staketet och det blir bra bilder!
image226

Måtte den få en partner och många ungar! Det blev i alla fall signalen för mig att åka till Morups tånge och stå en dryg timme i blåsten och vara ett med naturen. Vinden i ryggen ordentligt med tröjor under och goretexfodralet på benen - inte fryser man i alla fall. Inte så mycket nytt, så därför började jag gå igenom trutarna. Och vad ser jag -gula ben! Det betyder silltrut som tagit sig hela vägen från Afrika för att stå med fötterna och huttra i den kalla image227

Norden. Silltrut ser ut som en havstrut; mörka eller svarta vingar och röd prick på näbbet samt gula ben. Det har inte havstruten. En av de fem som stod där var svart på näbbspetsen. Sådant kan fylla en med iver att få klarhet
i. Silltruten här ovan är på väg att bli vuxen, så fram i sommar har näbben fått sin röda prick
 och mogenhetsexamen är avlagd.

En toppskarv är inte särskilt vanlig men även en sådan gick att urskilja bland alla storskarvar. Så blev det en bra skådardag.

Eftermiddagen gick åt till att beskåda hur 1100 kor mjölkas av ett par tjejer på två timmar. En jättekokarusell finns på Vapnö gård och dit får vi med barnbarnen. En massa bås i karusellen och korna kliver på, en efter en och får mjölkmaskineriet kopplat till spenarna. Så roterar det hela långsamt och hela tiden stiger det på nya kor. När varvet är fullbordat backar kossorna ut och går isakta mak till nästa automatiska utfordring eller vad det nu blir. Sinnrikt. När det inte finns något att suga längre, släpper mjölkmaskineriet taget och hänger i en kedja. Gossarna jublade över denna fantastiska teknik. 1400 kor är målet, sägs det. Europas största karusell för kor.

image228

Vapnömjölken kostar 7;45 men så smakar den också som mjölk ska smaka. Som tur är blir man påmind om detta av förpackningen. Lidl ligger ca 1:50 under. Men då heter mjölken Arla och har nog inte fått åka karusell på väg till mejeriet.

Vi tog kustvägen hem och stannade vid Ugglarps bil- och flygmuseum. Pojkarna var helt lyriska. Med varsin kamera gick de löst på alla häftiga motiv. Morfar avslutade med att köpa en katalog till teknikfreaksen så att de kan kolla hemma och se när den eller den bilen tillverkades.

            

Det märkliga är ju att allt detta skrot har fungerat och transporterat folk till lands och till lufts.
Väl värt ett besök. Ja, så återstår bara att försöka stilla ångesten inför arbetsveckorna som kommer efter påsklovet. Fast det blir nog snart lov igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback